Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Για τους ανιχνευτές μετάλλων

Η ανιχνευτή μετάλλων είναι μια συσκευή που σηματοδοτεί την παρουσία μεταλλικών αντικειμένων στο πεδίο εφαρμογής της.Η λειτουργία των ανιχνευτών μετάλλου βασίζεται στο πεδίο ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.Οι πρώτες ανιχνευτές μετάλλων δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του '60 και χρησιμοποιήθηκαν κατά κύριο λόγο στην εξορυκτική βιομηχανία, τις υπηρεσίες ασφαλείας και των στρατιωτικών.Έχουμε δει όλοι στις ειδησεις και στις ταινίες πώς χρησιμοποιούν ανιχνευτές μετάλλων για τον εντοπισμό ναρκών.Πολλοί από εμάς έχουνε «συναντήθει» με τους ανιχνευτές μετάλλων στα αεροδρόμια ή άλλες περιοχές με αυξημένο έλεγχο ασφαλείας. Οι ανιχνευτές μετάλλων είναι ανεκτίμητης αξίας για την ανάπτυξη της επιστήμης –και η μελέτη της ιστορικής κληρονομιάς εχει κάνει ένα μεγάλο άλμα, χάρη στη χρήση ανιχνευτών μετάλλων.


Ιστορία και Ανάπτυξης
Στα τέλη του 19ου αιώνα, πολλοί επιστήμονες και μηχανικοί έχουν χρησιμοποιήσει την γνώσεις τους στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας για να επιδιώξουν έναν τρόπο να εφεύρει μια μηχανή ανιχνεύει μέταλλο.Μέσα από την ανακαλυψη μια τέτοια μηχανή η ανακάλυψημια των σιδηρομετάλλευματων θα σπροξει με μεγαλη δυναμη η βιομηχανία εξόρυξης.Ο γερμανός φυσικός Heinrich Wilhelm Dove ανακάλυψε την βάση των σημερινων ανιχνευτές μετάλλων.Οι πρώτες ανιχνευτές μετάλλων ήταν ανακριβείς και δαπανώνται πολύ ενέργεια.Еπίσης ανιχνεύονται σε πολύ περιορισμένο εύρος.О Alexander Graham Bell χρησιμοποιείται μια τέτοια συσκευή για να βρει η σφαίρα στο σαγόνι του αμερικανικο προεδρου Τζέιμς Γκάρφιλντ το 1881.
Οι πρώτες «πραγματικες» ανιχνευτές μετάλλων αναπτύχθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του '30.Gerhard Fischer αναπτύξε ένα σύστημα για να συλλάβει τα ραδιοκύματα, τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την πλοήγηση.Το σύστημα λειτούργησε αρκετά καλά, αλλά Fisher παρατήρησε ότι υπήρχαν ανωμαλίες σε περιοχές πλούσιες σε μεταλλεύματα.Ανακάλυψε ότι τα ραδιοκύματα ενοχλούνται από την παρουσία του μετάλλου, και ως αποτέλεσμα αυτής της ανακάλυψης είναι δυνατόν να αναπτύξει μια μηχανή που ανιχνεύει μέταλλο.Το 1937 δημιούργησε τη πρώτη πατέντα ανιχνευτή μετάλλων.Μετά από πολλές μικρές βελτιώσεις και ανακαλύψεις χρησιμοποιούν σήμερα ακριβείς και σαφείς ανιχνευτή μετάλλων.Σήμερα, οι ανιχνευτές μετάλλων χρησιμοποιούνται σε πολλούς τομείς της ζωής:

Αρχαιολογία-οι ανιχνευτές μετάλλων είναι ανεκτίμητης αξίας στη σύγχρονη αρχαιολογία. Δυστυχώς, ένα από τα μειονεκτήματα της προσπελασιμότητας και της ποιότητας των ανιχνευτών μετάλλων είναι η ταχεία ανάπτυξη επιπέδου θησαυρού-κυνήγι.
Ως χόμπι:Ακόμη και στη Βουλγαρία τη χρήση ανιχνευτών μετάλλων μόνο για διασκέδαση αποκτά δυναμική. Υπάρχουν διάφοροι κλάδοι της χόμπι metaldetekting .

- ζήτηση χρημάτων:μετά απο καπια γεγονότα στη συλλογή πολλών ανθρώπων είναι αρκετά κοινό να βρειτε μια μικρή περιουσία με τη μορφή διάσπαρτα νομίσματα.Αν τακτικά "ψαχνετε" μετά από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, συναυλία ακόμα και πολιτική συγκέντρωση θα ανακτήσετε γρήγορα το κόστος της πρόσφατα αγόρασμενο ανιχνευτή μετάλλων.

- Ανθροποι που ψαχνουν χρησο: ειναι πολύ δημοφιλές στη Βόρειο Αμερική. Χρησιμοποιώντας ανιχνευτές μετάλλων αναζητούν ψήγματα.

- θησαυρός-κυνηγιού:Αυτή είναι μία από τις πιο κοινές μορφές σε χώρους με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά.Δεν ειναι τυχαίο, οτι στη χώρα μας αυτο ειναι το πιο προηγμένο χομπι για τους ανιχνευτές μετάλλων .

- - Αναζήτηση του θησαυρού:Σε ορισμένες περιοχές του κόσμου όπου η ρομαντική θρύλους των πειρατών, οι μεσαιωνικές μάχες, η βασιλική ίντριγκα είναι πάντα για ένα μυστικό θαμμένο θησαυρό.
Αναζήτηση για χαμένα αντικείμενα: ιδιαίτερα δημοφιλής στις παραλίες.Πραγματικά δεν μπορειτε να φανταστειτε πόσα πράγματα μπορούν να χάσουν οι άνθρωποι σε μια παραλία.

Ασφάλεια και υπηρεσιών επιβολής του νόμου.Ίσως με καθυστέρηση εισέρχονται οι ανιχνευτες μετάλλων στις δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού.Οι ανιχνευτές μετάλλων είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για τον εντοπισμό νάρκες και εκρηκτικών μηχανισμών.Οι ανιχνευτές μετάλλων είναι πλέον υποχρεωτικό χαρακτηριστικό στους δημόσιους χώρους με μεγάλη ροή απο άνθρωπους και στους χωρους με ειδικό καθεστώς ασφάλειας.Ακόμη και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια δεν μπορειτε να μπειτε στο δικαστήριο, στον εισαγγελέα, στις Επαρχιακές Διοικήσεις, κ.α. χωρίς να σας κάνουν μια σάρωση.

Βιομηχανική χρήση
Εκτός από την αρχική ιδέα, βιομηχανία εξόρυξης,οι ανιχνευτές μετάλλων χρησιμοποιούνται ενεργά στη φαρμακευτική, την επεξεργασία τροφίμων, υφάσματα, πλαστικά επεξεργασία, επεξεργασία ξύλου και τη βιομηχανία συσκευασίας.Για να μην αναρωτιέστε για τι χρήση τέτοιου ανιχνευτή μετάλλων σε ένα εργοστάσιο αλλαντικών - σκεφτείτε τι θα συνέβαινε εάν ενα κομμάτι μεταλλου εμπαινε στο προϊόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου